luni, 16 august 2010

Munkacsi


In week-end, am (re)descoperit un fotograf. De fapt, i-am memorizat in sfarsit numele  si i-am retinut, pe fuga, cateva date biografice. Cateva fotografii le aveam deja in "banca" memoriei (memoria mea vizuala pare a fi mai bine dezvoltata decat capacitatea de a stoca nume si denumiri, asa ca adesea ma fac de rusine stand de vorba cu persoane pe care habar n-am cum le cheama, desi imi arata uimitor de cunoscute :).
Fotograf german, de origine evreu din Ungaria, Martin Munkacsi si-a cultivat un stil si o reputatie in calitate de fotograf sportiv, dar si de fotoreporter pentru cateva reviste germane. Dupa 1933, cand Hitler & co au venit la putere si au inceput sa curete societatea in stil antisemit, Munkacsi a plecat in Satele Unite, unde a ajuns, suficient de repede, sa primeasca o oferta din partea Harper's Bazaar. 
Fotografia de moda nu era nici pe departe atat de diversa si dimanica precum o stim noi, iar Munkacsi a fost unul dintre cei care au contribuit semnificativ intru schimbarea ei. A profitat de formatul compact al aparatelor foto si a scos modelele din studiouri, pe plaja, pe strazi, plasandu-le in situatii cat mai naturale. Fetele imortalizate de catre fotograful nostru au incetat sa fie doar glam - reci, distante si pline de clasa. Au prins viata, au inceput sa se miste, sa faca sport si sa emane dinamism si naturalete.


Si preferata mea - trei baieti surprinsi pe malul lacului Tanganika, in Liberia... Nu ii voi face niciodata concurenta lui Cartier-Bresson, care tine fotografia aceasta deasupra biroului, dar recunosc ca as vrea si eu un print similar, pentru doza zilnica de admiratie fata de minunile fotografiei.

2 comments:

Anna Pope spunea...

Foarte frumoase pozele, inca un fotograf trecut la My Favorites :)

Cecille spunea...

Foarte reusita aceasta postare! Felicitari!

Trimiteți un comentariu