vineri, 11 iunie 2010

RFW 2010: Prezentari seara I

E trei noaptea, iar eu incerc sa-mi pun gandurile si impresiile in ordine si sa-mi deslusesc notitele luate in timpul prezentarilor - randuri incalecate, prescurtari si simboluri, da-uri si nu-uri umplu paginile carnetului RFW. A fost o seara lunga, extrem de calduroasa (ne-am antrenat de zor muschii bratelor folosind pe post de evantaie mapele de presa si revistele incluse in ea) si cu cateva prezentari frumoase-foc. Voi scrie despre cele care mi-au atras atentia in mod special

Voi ati reusit sa privit transmisiunea online? Ce colectie v-a placut, care vi s-a parut discutabila, a fost una care sa va fie complet antipatica?

Irina Schrotter Men


O colectia realizata de catre Razvan Ciobanu. O garderoba masculina din care nu m-as sfii sa fur cateva piese pentru uz propriu, desi, fiind probabil prea de moda veche in anumite privinte as ezita sa i le propun jumatatii... Nu reinventam roata, dar interpretam tendintele sezonului in materie de moda masculina. Paiete, combinatii de piese sport si accente casual, ceva piele sub forma unor jachete asimetrice si tricotaje.

Irina Schrotter





Experienta si cunoasterea publicului cumparator, o colectie ce va fi apreciata de clientii fideli. Tricotaje, multa blana si piele, jerseuri, tinute pentru diverse ocazii si situatii.

Adelina Ivan



Inspiratii Art Nouveau si din operele plastice ale lui Egon Schiele si Alphonse Mucha, siluete cu tenta retro (in "citirea" mea - uniforma de pension din epoca victoriana si cateva picaturi de ani '40), dar aduse la zi de minune prin imprimeuri si paleta de culori (griuri si rozuri, rosu, crem si argintiu, albastru electric transpus de minune intr-un palton ce imprumuta ceva din confortul echipamentului de ski), prin jerseurile folosite si textura unor materiale metalizate, dar si prin accesoriile cochete, jucause, pline de farmec - mansoane de blana sau tesatura, gulere plisate "bijuterie si ornament".  O colectie ce poate fi transpusa cu usurinta intr-un spatiu comercial, fara a-si pierde din valoare.

Tatiana Strimbovschi - Debut



McQueen-ish, cam asta a fost prima reactie. Dar daca e o sursa de inspiratie, atunci se pare ca a fost folosita cu destula pricepere. O mini-colectie de debut din partea masterandei Universitatii de Arta si Design din Cluj, constand din rochii mini si un trenci negru, din material peliculizat cu insertii de lana rosie la maneci (de inspiratie militara? - recunosc ca mi-a amintit de agresivitatea negrului unor uniforme din perioada interbelica). Pasarile au urmarit prezentarea de pe ecranul animat al podiumul de prezentare, de pe umerii sau platcile rochiilor si din textura creata cu ajutorul unor fire de lana si matase care formau un soi de pene/solzi. Capa crem e una dintre piesele mele preferate dintre cele vazute asta-seara. 

Alina Botea




Pornind de la imbracamintea purtata prin casa, comoda prin definitie, o colectie joviala, desi imperfecta (repet, punctele de vedere exprimate de subsemanata raman strict subiective si, probabil, nitel neavizate :). Daca Tatiana Strimbovschi a facut referiri la  vietatile inaripate, Alina Botea a decis sa faca o dedicatie catelului indragit, mixand inspiratii orientale, rochii petrecute (a la DVF, fata de care si-a exprimat si admiratia in comunicatul de presa ce a insotit colectia) si salopete din tesaturi diafane. Mi-au placut nuantele tari de rosu si fuchsia.


Alina Popescu - Debut


Un exercitiu interesant, la nivel teoretic, dar care nu a reusit sa ma convinga in momentul in care a fost pus in practica. Volume si forme care ar trebui stapanite mai bine. Astept totusi cu interes urmatoarele colectii, in speranta ca potentialul creativ al Alinei Popescu se avea sansa sa infloreasca.

Lucian Broscatean


Exercitiile conceptuale fac obiectul multor proiecte de colectie, dar un concept nu trebuie sa ramana doar la stadiul de idee pentru a reusi. In momentul in care iti asumi dificultatile tehnice ivite si le folosesti drept avantaj, sansele unei colectii cresc. Lucian continua sa-si exploreze stilul, iar atentia fata de detalii este minunata. Ar fi mai multe de spus, asa ca voi lasa loc pentru o cronica separata, pe care o merita cu prisosinta. 


Lucian Broscatean este si castigatorul concursului organizat de catre compania Freundenberg, ocazie cu care il felicit si pe aceasta cale :)

Sergiu Chihaia - Debut



Intre adaptare si protectie, Sergiu Chihaia, cel de-al treilea debutant al serii incearca sa-si gaseasca o cale proprie, de mijloc. Forme unghiulare (jachete din piele sau inlocuitor, fermoare asimetrice) si tinute diafano-transparente, feminine au alternat. In toate cautarile acestea, destul de formalizate si reci, mi-a lipsit insa o anumita doza de emotie.

PS: articolul a fost inceput la 3 dimineata si terminat doar vreo douasprezece ore mai tarziu, cat mi-au luat luptele cu nastrusniciile internetului, cu somnul si oboseala, dar mai ales cu temperaturile greu de suportat cu care ne bucura Iasiul :) In cateva ore, ma voi aventura in cea de-a doua, si ultima, seara de prezentari. Am luat "temperatura" catorva colectii ce vor aparea azi pe podium si astept cateva surprize foarte placute. Imagini doveditoare ceva mai tarziu :)


Imagini: RFW.ro, fotografia din concursul Freundeberg - Alexandru Buruntia

0 comments:

Trimiteți un comentariu