miercuri, 12 mai 2010

Zic eu

Cu ceva timp in urma, Nookie scria o postare despre nedorinta unor persoane de a purta haine produse de branduri romanesti. Lucru care ma mira, ma amuza si ma intristeaza concomitent. Lucru care, pana la un punct, este chiar explicabil.
Pentru ca nu avem un brand de tara care sa creeze asocieri pozitive in mintea oamenilor (ooo, ai vizitat Romania, ce cool! ai cumparat tricoul asta la Bucuresti? vai, sunt plina de invidie, visez de-o viata sa ma plimb pe Calea Victoriei etc.) mi se pare destul de evident. Saream in sus de mandrie (la figurat, desigur ;) cand, intr-o sesiune de shopping cu colegele de serviciu, am descoperit intr-un magazin produse Jolidon. Astea-s produse in Romania, sunt foarte bune, e un producator de lenjerie cu reputatie si ofera calitate la preturi rezonabile! ziceam eu, desi nu mai cumparasem demult de la Jolidon. Drept rezultat, una dintre ele s-a ales cu un sutien nou :). 
Dar brandul de tara nu sta doar in responsabilitatea Ministerului Turismului (nu doar sunt cuvinte cheie) Cu siguranta ca e o opinie extrem de subiectiva si controversata, venita din partea cuiva care nici macar nu e nascut in Romania, dar rar am vazut popor care sa fie atat de rautacios/autocritic in mod gratuit/denigrator fata de sine ca romanii. Da, sunt romanca, desi am cetatenia unui alt stat. Da, am locuit si vizitat si tari "mai bune", mai "civilizate" si mai "curate" decat Romania sau Republica Moldova. Da, veti auzi si din partea mea remarci negative, critice fata de una sau alta, dar parca nu am mai intalnit atat de multa auto-negare in alte "cuiburi". Suntem toti o apa si-un pamant, daca lasam la o parte specificul istorico-national. Si nicaieri nu umbla cainii cu colaci in coada. Muntenegru, de exemplu, experimenteaza o criza economica destul de grava, care de-abia acum incepe sa se manifeste la adevarata amploare. Inainte de asta a trecut printr-un razboi, un embargou si o inflatie galopanta. Totusi, nu aud de la fiecare al treilea ca ar vrea sa plece "afara", cu toate ca foarte multi dintre ei au rude/prieteni emigrati inca de pe timpul lui Tito. *
Revenind la ale noastre (adica la frou-frou-urile modei, termometrul vibratiilor sociale), va intreb si eu,  - care ar fi motivele pentru care NU ati purta haine (incaltaminte, accesorii, whatether) fabricate in Romania? Calitate, pret, simbol al statutului, calitatea designului, croiului sau a materiei-prime? Imaginea brandului per se? Lipsa de promovare, publicitate, oferte, gratuitati? Care ar fi motivele pentru ati taia, rusinate, o eticheta pe care scrie Made in Ro si ati declara nonsalante, odata intrebate, ca e luat dintr-un outlet din.. sa zicem, Milano. Daca asemenea motive exista, desigur. 

De ce ATI PURTA (purtat, veti purta - forma verbului e mai putin importanta in acest context) haine produse in Romania, semnate de catre designeri romani sau, si mai bine (daca se intampla o minune si isi revine industria textila romaneasca), cusute din tesaturi fabricate in Romania? Exista anumite argumente PENTRU, in afara de cele evidente (e o rochie draguta, care nici nu costa prea mult etc.)?

Nu, nu tin neaparat sa aud "Doamne fereste, persoanele care refuza sa poarte haine romanesti sunt snoabe". Nu e intotdeauna vorba doar de snobism. Prefer sa va aud opiniile sincere, chiar daca veti prefera sa le lasati nesemnate :)


* Repet - e o opinie extrem de subiectiva si sper sa nu mi-o luati in nume de rau. Nu pretind ca as avea dreptate, sunt deschisa la dezbateri pe aceasta tema, argumente contra si studii de caz, sondaje socio etc. Sunt doar senzatii acumulate pe parcursul timpului (o prietena care, dupa intoarcerea de la un stagiu Erasmus in Germania, se plangea ca nu poate face o cariera in Romania, desi nu lucrase o zi in viata ei, colegi si colege care injurau de mama focului, la o bere, murdaria din Bucuresti ca la iesire sa scuipe pe jos etc. Persoane din al caror discurs reiesea ca noi cu vreo patru-cinci decenii in urma coboram din copaci pentru a ne transforma in "homo sapiens", desi, bine-merci, in perioada interbelica existau si cateva drumuri asfaltate si chiar automobile (socant, nu?!). Incidente din astea. Sunt plina si eu, si altii, de asemenea contradictii, nu zic. De cate ori am pomenit "de bine" autoritatile statului cand trebuia sa-mi reinnoiesc acte si permise numai eu stiu :D. Doar ca birocratia e cu mot cam peste tot - nu e inca un motiv sa zici ca ai o tara de "c*c*" si nici sa scrii numele statului cu doi de R, intr-un mod totalmente ofensator...  De aia nu scriu despre politica si probleme sociale, ci despre moda - riscul de a supara pe toata lumea e nitel mai scazut :) 

9 comments:

Mina spunea...

mie imi face mare placere sa cumpar haine de la designeri romani din cauza ca
1. sunt unicate si cand le iau in afara nu mai vad alte clone ca mine
2.vreau sa promevez tanarul designer pentru ca chiar are mult talent

dar acuma sa fiu rautacioasa si sa zic si partea negativa a modei romanesti.
LIPSESTE CALITATEA. lipseste atentia la detaliu in croi si nu ma refer la mass market brands si ma refer chiar la desginerul care iti face pe comanda ceva. e acea mentalitate romaneasca ca laso ca merge si asa. dar nu este deajuns ca sa intrii pe partea internationala.
Diane Pernet cand a venit in Romania exact acelasi lucru a spus despre designerii romani si trebuie sa spun I totally agree with her.
eu sunt romanca si inca voi continua sa cumpar haine de la ei chiar cu micile defecte dar chestia e ca strainii nu o sa fie asa compasionate si suportivi.
xoxo
mina

sasha spunea...

eu cumpar si as cumpara in continuare.
din aceleasi motive pentru care cumpar oice produs - pentru ca imi place, pentru ca ma atrage prin raportul design, calitate si pret.

hainele "cusute" in Romania - aka cele care merg la export - in general sunt f bun dpdv al materialele folosite, cusaturilor si pretului.

imi pare rau, dar n-am altceva in afara de ratiuni "evidente" :) nici un patriotism sau traditie. :) insa cred ca-i suficient ce-am spus mai sus pt a cumpara un produs.

motive care pot diminua cumparaturile
- nu sunt f multi designeri romani cunoscuti.
pe langa asta, din cate am observat in maniera superficiala (posibil sa ma insel) se confunda un pic ideea de designer cu ideea de persoana care lucreaza materialele, face si fotografiile, pune si fundele, vorbeste cu revistele etc astfel incat uneori rezultatul nu este pe masura asteptarilor. Tind sa cred totusi ca in afara de designerii acestia care merg mai mult pe stilul handmade, au un public tinta specific cu asteptari specifice si ne deranjat de micile scapari, ceilalti sunt ok. :)
- un alt motiv poate fi lipsa productiei de masa, care duce in unele cazuri la preturi mai mari decat media, poate usor restrictive - dar si aceia banuiesc ca au targetul lor :)

Denisa L spunea...

eu nu cumpar haine de la designeri romani pentru ca, sincer, nu imi permit...500 de ron un sacou mi se pare f mult, poate ca sunt si eu zgarcita...in schimb cumpar de la brand-urile autohtone gen TINA R, Jolidon&CO, dar ca si sasha nu o fac din patriotism, in general sunt produse bune si sunt si accesibile...
ahh si magazinul din articol era TINA R:)
and Mina I know what are you talking about:)

dressaddict spunea...

N-am nicio problema cu apartenenta geografica a hainelor mele :) , chiar nu m-am gandit sa evit sau sa cumpar numai haine din Romania. Cum spune si Nookie, nu imi permit sa imi iau haine romanesti de designer, dar am ceva de la Tina R, Erros, ID Sarrieri, Etic (e in Cora Pantelimon si parca si in Unirea?) HLN, care avea magazin in Unirea, pe urma au trecut pe online si in magazine reale in tara, mai era odata Just Sons Studio (Mai este oare? Am luat cateva chestii super faine de la ei) si cam atat imi vin in minte. A, si ma am articole luate din hipermarketurile Cora, Auchan sau Carrefour, foarte dragute, facute de mici firme producatoare din tara. Deci haine romanesti bune sa fie, ca de cumparat eu cumpar.

Alice in vintageland spunea...

Cumpar cu mare drag haine produse in Romania pe criterii strict estetice si legate de raportul calitate/pret. Daca imi place ceva si este rezonabil ca pret il cumpar si chiar nu-mi pasa ce scrie pe eticheta: Romania, Cuba, England. Imi plac foarte mut cativa designeri romani, dar asa cum spune si Nookie nu vreau/pot sa dau 5-10 milioane pe o rochie/sacou, deci le admir de la distanta. Patriotismul sau lipsa lui nu are nicio legatura cu decizia de cumparare, desi daca vad ca ceva frumos e produs, semnat de o firma romaneasca ma bucur!:)Am si eu haine de la: TinaR, Dika, Erros, ID Sarrieri, Jolidon, HLN.

Anca spunea...

Nu stiu daca am in dulap haine facute in RO. Sincer, nici nu stiu care sunt brand-urile romanesti accesibile ca pret. Mai demult imi cumparam haine de la magazine mici, unele erau facute la noi, dar calitatea era atat de proasta (se faceau urate dupa 2-3 purtari, intrau la apa, se destramau etc.) incat mi-a pierit orice chef de haine romanesti. Nu stiu ce sa zic, trebuie mai multa promovare si preturile trebuie sa fie accesibile, incat sa ni le permitem si noi.

sasha spunea...

Vroiam sa adaug ceva: sunt fabrici romanesti de confectii care produc haine de calitate.
Si ca fapt divers, pt ca romanii sunt mari fani : o mare parte din hainele de la H&M sunt produse in Romania.:)

Nu mi se pare ca daca te numesti Zara e justificat sa vinzi un sacou cu cateva sute Ron iar daca te numesti Ludmila Corlateanu nu ar trb sa ai voie sa faci asta. :) fiecare designer/retailer cu publicul lui.

R.R spunea...

Ludmila Corlateanu! Am o rochie de la ea pe care o port des si care primeste mai multe laude, ea rochia, decat una roz si traznita de la DKNY.

Dar dam suntem rai, mult prea rai. Nu avem incredere in noi, ca oameni si ca romani.

carola spunea...

@Mina -nu esti rautacioasa daca ai o opinie critica :) Si sunt de-acord cu faptul ca adesea pierdem din vedere detaliile. degeaba punem la bataie toata imaginatia artistica, daca atele atarna, te sufoci si transpiri, iar etichetele te rod!
@Sasha - stiu ca zara si h&m produc si in ro, imi pare doar rau ca forta de productie existenta+experienta nu e pusa la treaba pt producerea a ceva autohton. tandemul andreea tincu & sense poate fi un exemplu pozitiv :)
@Nookie - nu esti zgarcita, esti STUDENTA :))
@Anca - vezi brandurile mentionate de fete, in mare, astea-s dintre cele mass-market, accesibile ca pret. ID Sarrieri are si o linie mult m scumpa
@RR - eh, Ludmila e si printre preferatele mele, trebuie sa ajung sa si probez/cumpar ceva de la ea, caci nu ma mai incred in comenzile online cu silueta mea dificila. Nu avem incredere in noi, asa este, dar mai vrem sa moara capra vecinului si preferam sa criticam decat sa punem umarul sa facem ceva (bine, si balcanicii mei sufera de trebusoare din astea :P

@all - multumesc mult pentru comentarii! mi-a fost extrem de interesant sa va citesc opiniile, am parte de niste cititori de nota 10!! :)

Trimiteți un comentariu