miercuri, 13 mai 2009

Gruau



















O criza de inspiratie pe meleaguri muntenegrene. Incerc sa ma readuc pe drumul cel bun, admirand ilustratiile de moda ale lui Rene Gruau (1909-2004). A definit o epoca, cea a marilor couture-ieri francezi de dupa razboi, in special Dior (desi a ajuns la Paris in 1924, cand s-a ocupat, pentru o perioada, de design), dar nu s-a limitat la aceasta. Ilustratiile sale au continuat sa fie publicate in cele mai importante reviste de moda, folosite pentru campanii publicitare si au definit, grafic, acel spirit eluziv, dorit al Parisului, atat de recognoscibil in posterele Lido sau Moulin Rouge. Cine spune ca ilustratiile nu sunt o arta?

PS: prima postare pe blogul acesta a fost tot despre ilustratiile de moda. Ziceam acolo ca imi place mult stilul ilustratoarei Jacqueline Bisset (tiza actritei americane) - chiar si la avatar am o imagine semnata de ea. Mi se pare mie sau vad ceva influente de-a lui Gruau in creatiile sale? Mai ales tusele negre, puternice si aparitia frecventa a combinatiei rosu-negru-alb.
Indiferent de cine a influentat pe cine, mai ales ca, banuiesc ca Gruau a influentat pe foarte multi, ravnesc la cateva imagini originale, inramate, atarnand pe peretii casei mele. Mi-ar bucura privirele zi de zi :)

Imagini: Paris Posters, artnet, operagloves, cyantrendland, postersclassics, christies s.a.
Puteti citi si unul dintre articolele comemorative, aparute dupa moartea artistului, in 2004.

2 comments:

Anna spunea...

sunt superbe toate:)

Eda spunea...

Foarte frumoase!

Trimiteți un comentariu