sâmbătă, 4 octombrie 2008

Fashion illustration


O revista de moda fara fotografii ar parea in ziua noastra ciudata si de necitit. Dar la inceputurile lor, ziarele si revistele, inclusiv cele de moda, erau ilustrate - fotografia inca nu fusese inventata in timpurile in care primele foi isi incepeau drumul prin Europa. Caricaturi politice, peisaje din colturi indepartate ale lumii si ultimele forme de crinoline - toate ajungeau la cititor prin intermediul unor ilustratori specializati.
Fotografia a fost, in timp, inventata si popularizata, dar ilustratia nu a disparut - copertile Vogue, Harper's Bazaar, Esquire si ale altor reviste, au purtat semnatura unor ilustratori ai timpului, pana pe la mijlocul secolului XX.
Ilustratorii ne bucura si azi - imaginile create de ei poarta o amprenta uneori mult mai calda decat o fotografie regizata si post-prelucrata. Mie imi plac si imi starnesc interesul in aceeasi masura ca fotografia de moda. Va voi prezenta cateva dintre ultimile imagini salvate pe hard-disk-ul meu, dar deja intrate in lista favoritelor :)

NB: imaginile nu imi apartin, sunt preluate cu rol ilustrativ ;). Puteti da click pe numele autorului si ajungeti la pagina de unde au fost preluate.


Ilustratie de Jacqueline Bisset

Jacqueline Bisset, tiza cunoscutei actrite americane, este una dintre ilustratorii mei preferati. Lucrarile sale sunt foarte elegante -linii simple, cu o alura retro. Sunt imagini care nu o sa-si piarda actualitatea nici peste decenii - daca frunzariti galeria sa, puteti observa ca multe dintre creatiile sale nu pot fi atribuite cu siguranta unei perioade anume. Am si ales drept avatar una dintre doamnele lui Bisset.
Mai multe informatii despre ilustratoarea Jacqueline Bisset si o galerie a creatiilor sale aici.


Ilustratie de Bella Pilar

Daca aceste imagini ar fi reale si fotografiate, ma tem ca ar arata kitsch si nitel vulgar - leopard-print din cap pana in picioare sau outfit-uri punk. Desenate, arata chic si romanticos :). Mai multe informatii despre Bella Pilar si creatiile sale puteti gasi aici.



Ilustratie de Arturo Elena

Fierce cred ca ar fi cuvantul cel mai potrivit pentru creatiile artistului spaniol. Sunt mult mai ancorate in tendintele curente ale modei fata de precedentele ilustratii - banuiesc ca as avea sanse sa identific rochiile si gentile din imagini.Siluetele feline si subtiri, senzatia de editorial - ilustratie de moda in cel mai adevarat sens al cuvantului. Site-ul personal al ilustratorului Arturo Elena.

Cum vi se par aceste ilustratii? Aveti vreo afinitate pentru unul dintre ei sau pentru vreun altul, neprezentat (sau necunoscut :) de catre mine?


1 comments:

Elena Sofia Bobei spunea...

sunt superbe schitele ma motiveaza serios Arturo elena.incerc sa-i ghicesc tehnicile folosite sa scot si eu anumite efecte

Trimiteți un comentariu