sâmbătă, 4 aprilie 2009

Nervous sistem






Mi se pare fascinant modul in care umanitatea, de-a lungul secolelor, a folosit natura drept inspiratie, creand minunate piese de arta. Arta "pura" sau cea "decorativ-aplicata" au transformat elementele naturale, trecute prin constiinta unui creator individual sau colectiv, stilizand, adaptand, rationalizand unele fenomene si manifestari care nici astazi nu sunt pana la capat intelese. Acum insa "implementarea" acestei inspiratii ia forme noi. Industrializate si digitalizate.
Jessica Rosenkrantz si Jesse Louis-Rosenberg fac parte din aceasta noua categorie de creatori. Creand label-ul de bijuterii si accesorii Nervous System in 2007, ei se declara atrasi de "geometrii complexe si neconventionale" si de folosirea "uneltelor algoritmice si fizice" pentru crearea unor produse noi. Pornind de la forme simple, inspirate de natura (de aici si denumirile - seria Corali, seria Luna Plina etc), cei doi aplica diverse formule matematice, dezvoltand multiple posibilitati de recreare ale aceleasi idei. De fapt, chiar isi invita clientul sa participe la procesul de creatie - la rubrica Play and Learn, orice curios isi poate genera propriile forme abstracte, pe baza unor programe puse la dispozitie, forme ce pot fi transpuse ulterior in bijuterii. Va recomand sa va jucati putin si cu Dendrite - tentatia de a comanda pe loc piesa aparuta pe ecran e foarte mare.
Colier-orhidee, confectionat din plastic multistratificat. Colier taiat cu ajutorul laserului din pasla de lana... Creeaza cu aceeasi pasiune bijuterii din metale pretioase, metale comune si cauciuc. Descompunere pana la nivel atomic, pentru o recreare totala. Plus pasiunea stiintifica fata de o ocupatie considerata artistico-mestesugareasca.

Blogul designerilor este o adevarata sursa de imagini si informatii interesante - cum sunt create bijuteriile, sursele de inspiratie, partea matematico-tehnica care, recunosc, ma depaseste in totalitate.

0 comments:

Trimiteți un comentariu