joi, 22 aprilie 2010

Tokyo 1964



Am descarcat cu ceva timp in urma un documentar japonez, pe care, insa, m-am apucat sa-l vad de-abia vreo doua seri in urma. E dedicat Olimpiadei de la Tokyo din 1964, e regizat de Kon Ichikawa si lansat pe marile ecrane in 1965. Daca actiunea in sine nu trezeste mari semne de intrebare - intreceri sportive, scene din competitie, admiratia fata de forta fizica, concentrarea si determinarea maninfestata de sportivi, ceea ce atrage atentia e frumusetea imaginilor si modul in care au fost folosite diverse efecte audio-vizuale pentru imprimarea unui anume ritm scenelor, pentru efecte dramatice si punctarea actiunii. Nu ma apuc sa fac cronica de film, mai ales ca mai am de privit vreo treime din el, dar zic ca ati putea sa-i acordati o sansa, mai ales daca sunteti amatori de filme documentare "exotice", lungi, putin cunoscute, fara povesti melodramatice (abordarea e destul de abstracta, "rece", fara incursiuni in viata personala a atletilor sau istorii despre copilaria lor dificila si calea spre succes - slujeste mai mult ideii de sport si competitie, decat vedetismului contemporan).
Menirea postarii nu se reduce insa la a va tine la curent cu ce filme au mai vazut recent. Urmarind ceremonia de deschidere, mi s-a parut interesant sa vad cum erau imbracati sportivii si spectatorii. Urmeaza o serie cam lunga de imagini, daca simti ca va atrage subiectul, dati click pentru a vedea postarea in intregime.

Spectatorilor parea sa le fie necunoscuta notiunea de "casual", cel putin in modul in care o interpretam noi astazi (de imbracaminte confortabila, uneori la limita nepasatorului). In prima imagine - familia imperiala, eleganta si prezentabila, cum se si cuvine. (Una dintre doamnele prezente poarta o brosa in forma de semiluna, care-mi aminteste cumplit de recenta colectie Armani Prive ss 2010 :) Mai jos puteti vedea simpli spectatori, urmarind competitia de atletism. Cravate, costume, trenciuri/pardesiuri. Voi cum v-ati imbracat pentru ultima vizita pe un stadion? Cu siguranta, nu asa. Am vazut imagini de la meciurile de fotbal din trecut, dar nu tin minte sa se fi respectat cu atata strictete toate chichitele formale. O fi parte din cultura vremii? Sau doar ceva local? Sau fiind vorba de Olimpiada, care era organizata pentru prima data in Asia, toti incercau sa fie la nivel?






Echipele participante, facand turul de onoare al stadionului, ca si in zilele noastre. Dar ma intreb cine le-a creat costumele? In prezent, uniformele echipelor sportive nationale, mai ales pentru Olimpiada si alte evenimente de acelasi nivel sunt o intreaga bataie de cap si o afacere serioasa. Se ocupa designeri de renume (Ralph Lauren, de exemplu) si piesele pot fi cumparate si de catre muritorii de rand, contra unor sume destul de "piparate", de obicei. Ar fi interesant de investigat cine se facea vinovat atunci, cu patru decenii in urma, de uniforma unei sau altei echipe.

Canada, Franta (femeile imbracate foarte chic si fara palarie pe cap, practic nelipsita din uniformele altor echipe), Germania (mai putin chic, rozul ala pal nu pare sa se potriveasca prea bine tuturor, iar palariile sunt amuzante), o pereche de pantofi barbatesti - mi-as dori un model asemanator :)



Italiencele, in costume de inspiratie masculina. Echipa Mongoliei, inainte (la aeroport, in costume traditionale si cu broboade pe cap) si dupa (la ceremonia oficiala, in costume de inspiratie traditionala, dar mult m elegante, facand chiar niste pasi de dans). Reprezentantele SUA, in jachete de catifea albastra, numai bune de folosit drept surse de inspiratia pentru la toamna, cand catifeaua se prevesteste a fi IN ;) In ultima imagine, echipa tarii-gazda, adepta culorilor traditionale alb-rosu.


Cum vi se par imbracati sportivii, mai ales in comparatie cu cei din prezent? Credeti ca si spectatorii ar trebui sa pastreze un stil mai formal in cazul in care participa la competitii importante sau preferati modul nebunatico-relaxat al costumatiilor colorate din prezent (cu tot tacamul de peruci, fulare, tricouri ale echipelor si fete vopsite)? Si e echipa voatra preferata din imaginile de mai sus :) (vorbim strict despre haine).

Imagini: print-screenuri facute de mine.

0 comments:

Trimiteți un comentariu