duminică, 21 martie 2010

Femei, imagini, povestI: Donyale Luna
















Donyale Luna este primul model de culoare care a aparut pe copertile Harper's Bazaar si Vogue. Mijlocul anilor '60, venirea tinerilor "la putere", lupta contra segregarii rasiale si speranta intr-o revolutie tehnologica care va schimba cardinal viata umanitatii. O tanara din Detroit, dintr-o familie problematica, este descoperita de fotograful David McCabe, ajunge la New York, semneaza un contract exclusiv cu legendarul fotograf Richard Avedon, isi alege un nume romantic, rasunator si incepe sa-si inventeze o genealogie exotica, in care sangele "latino" era amestecat cu cel irlandez, egiptean si afro-american. Desi istoria familiei sale era departe de a fi atat de "interesanta" pe cat pretindea Donyale Luna (nascuta Peggy Anne Freeman), infatisarea neobisnuita a tanarului model, extrem de atragatoare si cu adevarat exotica, avea sa scuze, pentru o perioada de timp, toate ciudateniile sale.
Desi in New York cariera sa era in plina ascesiune, un mariaj nefericit si problemele cu care se confrunta un model de culoare in acele vremuri au determinat-o sa ia drumul Parisului. Societatea invata, incet, sa accepte diversitatea rasiala in moda, dar revistele o ofereau treptat - in 1965, Donyale a fost primul model de origine afro-americana care a aparut pe coperta Harper's Bazaar, dar sub forma unei ilustratii (desi ilustratiile nu mai erau folosite la acea vreme), iar in 1966, cand Vogue UK a spart tabuurile, debutand un model de culoare pe coperta, a facut-o cu riscuri minime: ea isi acoperea, jucaus si inocent, fata cu mana.
Triumful lui Donyale a fost se pare de scurta durata si aceasta s-a intamplat din cauza ciudateniilor si iresponsabilitatii cu care trata diverse joburi de modeling. Dependenta de droguri si stilul de viata dezordonat au culminat cu o supradoza accidentala de medicamente in 1979. A lasat mostenire o fiica, al carei tata, Luigi Cazzaniga, a fotografiat-o pentru editia italiana a Plyaboy-ului cu cativa ani inainte de deces, si o serie de fotografii minunate.

Mai multe informatii: wikipedia si tFS


0 comments:

Trimiteți un comentariu