miercuri, 8 aprilie 2009

Eco-moda


Pe blogul designer-ului de tricotaje Jennifer Jarvis, despre proiectul realizat in colaborare cu De Montfort University privind crearea unei rochii impletite din fire de urzica. Suna cel putin ciudat, dar se pare ca urzica a fost folosita secole in urma in scopuri similare, pana cand s-a renuntat in favoarea bumbacului, mai moale si mai usor de prelucrat.. In prezent, insa, in incercarea de a (re)gasi metode mai sustenabile si mai putin periculoase pentru mediul inconjurator, oamenii de stiinta au luat in calcul revenirea la plante mai putin tradionale, dar accesibile.
Rezultatul e uimitor - rochia din imagine este realizata din fibre rezultate din prelucrarea plantelor de urzica si, conform jurnalistei BBC, care a reflectat evenimentul in doua reportaje, purtatoarea din imagine fiind chiar reporterul TV (partea 1 si 2 - merita vazute, pentru imaginile premergatoare produsului final), nu inteapa. Creatoarea a notat ca fibrele nu sunt inca atat de usor de prelucrat, in comparatie cu cele deja existente pe piata, dar banuiesc ca acest lucru va putea fi remediat.
Intrebarea mea ar fi daca luati in cont partea "eco" cand faceti cumparaturi? Preferati bumbacul organic? Ati incerca metode radicale si experimentale, daca le considerati importante pentru pastrarea mediului ambiant? Considerati ca asemenea studii si experimente au viitor, mai ales ca, la inceput, obiectele create au tendinta sa coste ceva mai mult, din cauza tehnologiilor de producere sau a unei politici de exclusivitati?

4 comments:

Pixienish spunea...

Unfortunately I don't speak this language, but that dress is gorgeous!

Denisa L spunea...

Nu am crezut niciodata ca urzica ar putea fii folosita in astfel de moduri dar consider ca este o idee foarte buna.
Mai mult mama tine cont de partea eco cand face cumparaturi,iar in materie de haine&co aleg bumbacul organic.

Eda spunea...

Cred ca era o poveste cu o fata care impletea haine din fibre de urzica, dar nu mai stiu cum se numea...Oricum, nu e o idee rea. Fibrele naturale sunt mult mai bune decat nylon-ul. De curand mi-am luat sosete din fibra de bambus si sunt foarte comode si calduroase. Banuiesc ca si hainele din urzica trebuie sa fie cam la fel.

Alexandra spunea...

i have an itchy feeling, prefer spanacul :P

Trimiteți un comentariu