duminică, 18 ianuarie 2009

Imaginea deceniului?





Exista imagini care, in timp, se dovedesc definitorii pentru perioada in care au fost create. Imaginea femeii din campania Alexandre Wang Primavara 2009 si peste mai multi ani mi se va asocia cu anii 2000, inceputul de mileniu si acest mix eterogen de stiluri, moda si curente, specific acestui minunat si ciudat deceniu. Nu e vorba neaparat de femeia de pe strazi. Putine dintre noi, muritoarele de rand, reusesc (sau doresc) sa arate asa. Este vorba mai curand de chintesenta unei feminitati promovata de catre trendsetteri. O sa o regasiti in The Sartorialist, surprinsa asteptand inceputul urmatoarei prezentari intr-un parc din Paris sau stilizata in lookbookuri si editoriale de moda. O femeie sigura de sine, desi nitel cam slaba, plina de coolness, detasare si (auto)ironie imbracata in haine simple sau structurate, dar nepermitand sa fie purtata/eclipsata de acea imbracaminte. Piese ce subliniaza statusul, dar nu (doar) cel financiar, ci cel de cunoscatoare si posesoare de stil si curaj. Naturala in propria piele, evitand sa fie overdone, amesteca ideile atat de populare in ultimul timp (high and low, remixing, masculinitate vs. feminitate), inflacarand bloggeri si promovand, prin insasi aparitia sa, produsele IT ale sezonului.
Argumente contra? Peste ceva timp, toata lumea ajunge sa arate la fel. Toata lumea incepe sa poarte rochii tricotate in stilul anilor '80 sau ghete cu franjuri sau copii dupa ACEA geanta. Si e plictiseala. Cateva persoane, cu un stil la moda, creat de ele sau de niste stilisti abili, reusesc sa convinga grupuri ca acesta este singurul mod in care este bine sa arati. Cei care continua experimentarea, ducand-o intr-o extravaganta asumata sau adopta stiluri retro radicale, se bucura de mult mai putina intelegere intr-o societate ce se declara libera, dar opteaza, prin reguli intrinsece, spre omogenitate si uniformizare.

Este un subiect complex si imi dau seama ca nu posed suficiente cunostinte pentru a-l dezbate la nivelul pe care mi l-as dori. As vrea sa aud (citesc) parerile voastre. Exista una sau mai multe imagini definitorii pentru deceniul curent? Exista vreun stil care va ramane pentru posteritate ca specific anilor 2000? Urmariti/urmati trendsetterii si solutiile de stil oferite de acestia? Sau incercati sa adaptati diverse idei unei cai proprii, fara sa va temeti de o originalitate asumata?

Sursa imagini: Refinery29.

3 comments:

Anonim spunea...

Nu pot spune ca exista un stil care va ramane definitoriu pentru anul 2000,de fapt anii 2000...poate fetele foarte foarte skinny?

Anonim spunea...

"O femeie sigura de sine, desi nitel cam slaba, plina de coolness, detasare si (auto)ironie imbracata in haine simple sau structurate, dar nepermitand sa fie purtata/eclipsata de acea imbracaminte. Piese ce subliniaza statusul, dar nu (doar) cel financiar, ci cel de cunoscatoare si posesoare de stil si curaj. Naturala in propria piele, evitand sa fie overdone.." - e incredibila caracterizarea aceasta. Chiar cred ca ai gasit o definitie a ceea ce vor sa exprime majoritatea imaginilor.
Eu insa sunt si ceva mai conservatoare si poate prea critica si as mai adauga ceva: agresivitate. S-ar putea sa vorbeasca bunica din mine, dar mi se pare ca imaginea femeii din 2000 exprima foarte multa agresivitate si atitudine de atac. S-ar putea sa vina din acea posesie a stilului si curajului de care vorbesti, Carola. Dar, e posibil si sa vina dintr-o nesiguranta? neincredere? Nu stiu... Daca provine din detasare si curaj e perfect. Eu insa stiu ca in lumea animalelor exista o regula: cea mai buna cale de a te apara este sa ataci. SI atunci ma intreb: oare agresivitatea pe care o vad eu la femeia din 2000 nu vine dintr-un rol de curaj asumat nejustificat? Oare femeia nu a dorit prea mult sa demonstreze barbatului si ei insasi ca e puternica si s-a speriat singura de oportunitatile dar si de amenintarile careu au survenit astfel?
Chiar sunt curioasa - sunt eu singura care remarca o doza de agresivitate in privirea si in tinuta femeii din 2000?

Anonim spunea...

De acord cu tine Carola si Nati mi-ai luat cuvintele din gura: agresivitate, da, si preferata mea - lipsa regulilor ca regula! Personal nu sunt adepta agresivitatii si nici nu urmaresc trendurile cu aviditate, cred ca ma imbrac in acord cu mine si atat!

Trimiteți un comentariu